Skip to content

Saç Boyası Saça Zarar Verir mi

Saç boyalarının kimyasal maddeler içerdiği biliniyor. Bazı markalar olabildiğince doğal materyaller ile saç boyaları üretiyor. Ancak yine de az miktarda da olsa kimyasal madde kullanabiliyorlar. Dolayısıyla saç boyası kullanmak, kimyasal maddelerin cilt ve saç ile temas etmesi anlamına geliyor. Bu da saç boyaları için “% 100 zararsızdır” diyebilmenin önüne geçiyor.

Saç boyalarının yarattığı zararları minimuma indirgemek için iki boyama işlemi arasında en az 8 hafta olmasını sağlamalısınız. Aynı zamanda kimyasal içeriği en az olan saç boyası çeşitlerine yönelmeniz de önemlidir. Peki, saç boyaları ne gibi zararlar yaratıyor? Saç boyası kanser yapar mı? İşte yanıtlar…

Alerjik Reaksiyon Riski Var!

Saçlarınızı boyamadan önce mutlaka alerji testi uygulamalısınız. Bu testi nasıl yapacağınız saç boyası ambalajında ya da ambalaj içinden çıkan kullanma talimatında yer alır. Her saç boyasının alerjik reaksiyon riski barındırdığını unutmamalısınız. Alerjiye neden olabilen maddeler arasında en çok ön plana çıkan kısaca PPD olarak bilinen parafenilendiamin oluyor. Saç derisinde kaşıntı, kızarıklık, şişme, göz etrafında şişme, saç boyası alerjisi belirtileridir. Bu durumda derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Son olarak egzama, sedef gibi rahatsızlıkları olanların saç boyası kullanması önerilmiyor.

Saçlarda Kuruma ve Kolay Kırılmaya Yol Açabilir

Saç boyalarının barındırdığı kimyasal maddeler saçlarınıza dilediğiniz rengi kazandırabilir. Fakat beraberinde saç tellerinde kurumaya ve kırılganlığa neden olduğunu da eklemek gerekir. Saçın dış yüzeyinde lipit bir tabaka bulunur ve bu tabaka saçın nem ihtiyacının karşılanmasında önemlidir. Saç boyaları bu tabakayı tamamen ortadan kaldırabiliyor. Dolayısıyla saçlar nemini kaybediyor ve kolayca kırılabiliyor. Ayrıca cansız, mat bir görünüm de ortaya çıkabiliyor. Bu hasarı minimuma indirgemek için her yıkamada etkin bir saç kremi kullanmalısınız.

Ciltte Tahrişe Neden Olabilir

Çoğunlukla saç boyalarının saça verdiği zarar söz konusu olsa da aslında saçlı deri de bu hasardan nasibini alıyor. Deride tahrişe neden olması, yanma hissi, kızarma ya da pullanma meydana gelebiliyor. Özellikle koyu renkten açık saç rengine döndürmek için kullanılan boyaların yüksek oranda renk açıcı barındırdığını ekleyelim. Renk açıcılar deride daha fazla hasar oluşması anlamına gelir.

Saç Boyası Kanser Yapar Mı?

Sıklıkla saçlarını boyayanların yanıtını en çok merak ettiği soru budur. Az önce söz ettiğimiz PPD adlı maddenin kansere neden olabildiği kanıtlandı. Ancak saç boyalarında bu madde çok az oranda bulunuyor. Bu oranın kansere neden olup olmayacağı yönünde bir araştırma yok.

 

 

Sizi Arayalım